Az ATV botrányos demagógiája

Iskolapéldáját mutatta be a demagógiából, hazugságokból és szándékos félrevezetésből font hangulatkeltő tájékoztatásnak kedden este az ATV A nap híre című műsora Simon András vezetésével. A botrányos műsorrész arról szólt, hogy a hideg idő múlt hét végi beköszöntével a szombathelyi Berzsenyi Általános Iskola néhány termében, ahol a régi ablakok még rosszul zárnak, fáztak a gyerekek. Ezért még aznap, tehát pénteken átköltöztették őket egy másik tanterembe, ahol a megszokott melegben folytathatták a tanulást. Ennyi a rövid történet, ami – ha tetszik – szóra sem érdemes. Nem hír, hiszen nincs az életnek olyan területe, ahol a jelentkező kisebb-nagyobb napi anomáliákat ne kéne nyomban orvosolni. Ahogy ez Szombathelyen meg is történt.

Az ATV-nek azonban ennek a helyzetnek tárgyszerű bemutatása kevés egy beszélgetős műsorba „ütős” témának, ezért nyomban mellé szerkesztették az új szombathelyi stadion közelmúltbeli átadását, mondván sportlétesítményre jutnak milliárdok, de a gyerekeknek nem, ezért kell nekik hideg teremben tanulniuk.

A hírek ilyetén való egymás mellé szerkesztése már önmagában bicskanyitogató. Simon érezte is a büdöset, amikor úgy indította a beszélgetést, hogy nem demagóg-e így egymás mellé állítani ezeket a dolgokat? Gyorsan beidézte Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke vérlázító Facebookbejegyzését, ami végképp megadta a választ, hogy itt bizony valóban ordas nagy demagógiáról van szó. „Érdekes, az ürességtől kongó stadionok gyepszőnyegeit tudják fűteni, az iskolákban viszont nem jut pénz a nyílászárókra. Ez ismét jól mutatja, mi a fontos Orbánnak.” Ezt tudta leírni ez a nagyon okos Mesterházy. Azért, persze, hogy ezen ürügyet is kihasználva ismét bele tudjon rúgni a kormányba. A műsor egyik vendége, Sándor Zsuzsa, a régi, de egyáltalán nem szép szoclib idők ügyésze, bírája az oktatásirányítást támadta. „Ez egy nagyon gyerekellenes megoldás volt, amit itt a kreatív pedagógusok kitaláltak” – magyarázta. Szerinte nyilván az volt gyerekellenes, hogy a hideg teremből meleg helyre vitték őket tanulni. Merthogy Sándor Zsuzsa iskolás idejében még szénszünet volt a megoldás, tudtuk meg tőle.

A műsor másik vendége, Juhász Ferenc egykori MSZP-s honvédelmi miniszter pedig egyenesen a nézők képébe mondta, hogy igen, demagógiáról van szó, tehát – teszem hozzá – a tények elhallgatásával az érzelmekre és az előítéletekre hagyatkozva történő tájékoztatásáról, és meg is indokolta. „Nem lehet másképpen felhívni az emberek figyelmét. Kell adni összehasonlítási lehetőséget, hogy értse, értelmezze [a néző], kell segíteni az embereket abban – legalábbis a politikusoknak mindenképpen –, hogy arányokat tudjanak állítani. Ha kell, akár demagóg módon is. Egyszerűen azért, mert amit csinálnak, az nem egyszerűen hiba, tévedés, hanem bűn. És ezt a bűnt be kell tudni mutatni, le kell tudni leplezni.” Lám, lám, tehát nem a ténymentes, érzelmekre és előítéletekre hagyatkozó megnyilatkozás, vagyis a hazudozás a bűn, hanem az, hogy a hideg teremből átviszik a gyerekeket a melegbe, amíg szükséges.

A tények kedvéért mi azonban leírjuk, hogy az iskola 18 tanterméből már 15 nyílászáróit kicserélték s pályázati pénzből a maradék három terem ablakait is hamarosan cserélni fogják. Így a probléma véglegesen rendeződik. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közleménye szerint a hírekkel ellentétben nem kell egyetlen diáknak sem kabátban ülni az órákon, az iskolában a tanítás zavartalanul folyik.

Simon András egyébként a műsorban maga vallotta be, hogy személyesen ő adta az alapot a demagógiához, azaz a nézők előre megfontolt szándékú félrevezetéséhez. „Ha nem tartanám botrányosnak, akkor ez a téma nem lenne benne a műsorban” – mondta büszkén.

Kicsit pontosítok, nem a téma, hanem annak feldolgozása botrányos, Kedves András. S hogy mennyire így van, azt jól példázza, hogy a témával kedden a TV2 Tények című műsora is foglalkozott. Mit ad Isten úgy, ahogy azzal foglalkozni kell. Az alaptalan riadalmat keltő szülői levél megjelenésétől kezdve a teljes történet pontos bemutatásáig. Így is lehet dolgozni, nem sunyi, szemforgató módon, ahogy az ATV azt sajnos sokszor megteszi.  

3
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/49234/pics/lead_800x600.jpg
ATV,Berzsenyi Általános Iskola,botrány,demagógia,SImon András,Szombathely
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-03-01 19:10:22
Ennek a gerinctelen - ahogy Suarez jr. írja - fehérjehalmaznak a figyelmébe ajánlanám Einstein egyik kedvenc mondását:
A hülyeség és a zsenialitás között csupán egyetlen különbség van, mégpedig az, hogy a zsenialitásnak vannak határai.
Hölgyeim és Uraim !
Önök szerint a mondatnak melyik része vonatkozik erre a szemétládára ?!
Válaszolok
István válasza: Suarez jr. bejegyzésére 2018-02-28 18:42:02
Teljessen igazad van! Azonnal reagálni kell!!! Nem szabad,hogy levegőhöz jussanak.
Válaszolok
Suarez jr. 2018-02-28 12:56:43
A fehérjehalmaz Simon a tyúkszű.-gonosz Simorral, meg a többi csókos, nyálas haverral együtt --ot az MNB.-ben-- mennyi pénzt lophattak, csalhattak,síbolhattak el ! Abból mennyi vagon szenet lehetne vásárolni az iskolák részére és nem fáznának a gyerekek !! Na ezeknek a mákonyoknak ezekről kellene értekezniük és/vagy elbujdosniuk.,de nem van a pofájukon viziló vastagságú bőr és kiállnak a csicska-pribék tv.-be gyalázkodni, uszítani, lázítani !!Ha pedig pofán vágja valaki őket akkor Brüsszelig futnak ajvékolni, sivalkodni !!! De viszont úgy is utólérjük őket, nem menekülhetnek a felforgató, anarchiát keltő böfögéseikért, parasztvakító tevékenységükért !! Feltétlen észre kell venni és ezekre nekünk feltétlen, mindig reagálni kell, azért is ,hogy nehogy túlzásba vigyék a pofátlanságukat !! Tehát ,most már a simlis simlicska oligarcha nyalósai , csicskásai nyíltan, gátlástalanul ,folyamatosan hazudoznak bele a birka mameluk, tapsi - tapsi debil nyaloncok pofájába !!!!Rólunk.... Azután micsoda erkölcsös / ?.erkölcstelen../ banda tagok jelentek meg itt a fika tv.-ben / tolvajok, csalók, lopósak, gyilkosok.../ !!! Új börtönök kellenek !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?