Még utoljára lázítani igyekezett a Magyar Nemzet

A következő történet nem azért kerül nyilvánosság elé, mert a nap híre szerint szerdától megszűnik a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió. Ennek nyilván pénzügyi okai vannak.

Az elképesztő (bűn)cselekmény viszont sajtószakmai, etikai szempontból olyan égbekiáltó disznóság, ami párját ritkítja. Nem mintha a választási kampányban nem jeleskedett volna a Magyar Nemzet a leggusztustalanabb álhírek gyártásával. Esetünk azonban mégis azért különleges, mert itt az álhírgyártás megszületésének mikéntjére és elkövetőjének személyére is nyomára bukkanhatunk. Néven tudjuk nevezni a hamisítót, a szakmája alaptörvényeit lábbal tipró, az olvasóit szembeköpő, félrevezető, jól fizetett hazudozót.  A történet szereplője az az újságíró, akinek feladata volt tudósítani a választásokról, főszereplője pedig a lap főszerkesztője, bizonyos Schlecht Csaba, Simicska legbizalmibb embere. Az újságíró nevét azért nem írom le, mert ő ugyanúgy elszenvedője volt a történetnek, mint a közvélemény, amely egy részének ez a szöveg úgy módosította a tudatállapotát, hogy azonnal a kormányt képviselő Nemzeti Választási Irodának (NVI) rontottak választási csalást kiáltva.

Hogy mi történt pontosan, miből keletkezett ez a – mint kiderült – szándékos félretájékoztatás, arról az ATV-ben hétfőn este Pálffy Ilonától, a NVI vezetőjétől értesülhettünk.

A konfliktus középpontjában az állt, hogy vasárnap este 18.30 és 19 óra között – legalábbis a közölt adatok szerint – csökkent a részvételi arány az országgyűlési választáson. Este fél hétig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint ugyanis a szavazópolgárok 68,13 százaléka vett részt a voksoláson. A Választás.hu-n viszont később azt írták, hogy végül 67,08 százalékos lett a részvétel – ami alacsonyabb, mint a fél órával korábbi adat. Ez azért borzolta különösen az ellenzéki kedélyeket, mert a közvéleménykutatói előrejelzések szerint hetven százalékos részvétel fölött megnövekedhetett volna az ellenzéki győzelem esélye. S e tábor résztvevői joggal gondolhatták, hogy fél óra alatt 68,13-ról még fölkúszhat a részvétel hetven százalék fölé. Ehelyett azonban 19 órára éppen az ellenkezője történt: az adat kisebb lett. S eközben jött ki a Magyar Nemzetnek a NVI információi alapján készült „magyarázata” a „csalásról”.

Akkor nézzük, mi is történt?

Vasárnap nap közben az egyes szavazóbizottságok – közel 11 ezer van belőlük – lejelentették az egyes szavazók és az átjelentkezettek számát is. Utóbbiak szavazatait azonban csak szombatig fogják megszámolni, mert az nem a helyszínen történik. Az ő voksaikat ugyanis központilag arra a helyre kell visszavezetni, ahonnan átjelentkeztek. A választás.hu-n azonban – Páffy Ilona megfogalmazása szerint részükről szerencsétlenül – a szavazáson ténylegesen megjelentek száma szerepelt, függetlenül attól, hogy átjelentkezett szavazóról vagy saját körzetében szavazóról volt-e szó. S ezért mutatkozik különbség a ténylegesen szavazók és a kiértékelt, megszámolt szavazatok száma között. Ez azt jelenti, hogy a 68,13 százalékos részvételi arány a kiértékeletlen és kiértékelt szavazatokra együtt vonatkozott, miközben – átjelentkezők nélkül – a részvétel végül, este hétkor az összeszámolt szavazatok alapján csak 67,08 százalékos lett. Ez az szám azonban szombatra megnő és eléri a 68,13 százalékot, amikor már az átjelenkezőkét is megszámolták és hozzáadták.

A Magyar Nemzetnél azonban sajátosan jártak el az aránykülönbség értelmezésével, pedig Listár Dániel, az NVI főosztályvezetője pontosan elmondta nekik, mely adat hogyan értendő, mi az ellentmondás oka. Majd az újságban – Rónai Egon ATV-s élő beidézése alapján – a következő szöveg volt olvasható: „A szavazatszámlálók a nap végére elfáradhattak és több strigulát húztak be a kelleténél.”

„Ezt nem mondtuk! – vágott vissza azonnal Pálffy Ilona az élő adásban. Majd azonnal magyarázattal is szolgált. Ismét szó szerint idézem: „Ezt a Magyar Nemzet ferdítette el. A Magyar Nemzet teljesen kifordította szavunkat. Listár Dániel megkérdezte ezután a Magyar Nemzet cikkének szerzőjét, aki azt mondta, hogy ő nem ezt írta, de a főszerkesztő átírta így, ilyen hazugsággal, ami benne van.”

„Ja, értem” – reagált bambán Rónai Egon. Aki azonnal érezte, hogy sz@r van a palacsintában, de azért próbálta menteni a menthetőt és így folytatta: „Hú, ez nehéz történet, mert az igazságot csak ön tudja, de senki nem fogja önnek elhinni, azt tudja?”

„Hát akkor újra számolják!”, mondta teljes lelki nyugalommal Pálffy Ilona. Az NVI vezetője a beszélgetés során végig halálosan nyugodt volt, tényszerű, idegesnek a legkellemetlenebbnek látszó kérdéseknél sem látszott egy pillanatra sem. S nemcsak azért, mert a szavazatszámlálási módszerüket maga az MSZP minősítette világszínvonalúnak. Inkább nyilván azért, mert ez a rendszer tényleg nagyon jó, kizár mindenféle csalást. Az adatokat párhuzamosan tartja nyilván. A szavazókörökben leadott szavazatok alapján papíron, amit be is szkennelnek és az erről készült elektronikus kimutatásban. A kettőt bármikor egymás mellé lehet tenni. Ha esetleg valahol a két adat nem fedné egymást, azonnal lehetne ellenőrizni. Ezeket az adatokat minden párt megkapja pendrive-on. A részletek tehát az érintettek számára teljesen nyilvánosak, a pártok szerdán, legkésőbb csütörtökön hozzá juthatnak. Ezért hiteltelen s nyilvánvaló politikai hangulatkeltés Gyurcsánynak, Gőgös Zoltánnak, Gémesi Györgynek, de még az elemző Pulai Andrásnak is a választási csalás emlegetése. Mert ők tudják a legjobban, hogy ez így működik, a számítógépes rendszerbe való belenyúlásra, „belebuherálásra” – amit a nyilatkozók sejtetni engednek – a lebukás kockázata nélkül egyszerűen nincs mód. Ha valaki mégis erre vetemedne, az a papír alapú adatok felhasználásával azonnal kiderülne, hiszen maguk a pártok vennék észre elsőnek. A választás technikai lebonyolítását egyébként az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ is problémamentesnek minősítette.

Csak a Magyar Nemzet bukott rajta egy óriásit, így utoljára, zárszónak is beillően. Tegnap, nyilván az ATV adása után ’Helyesbítés’ címszóval frissítették korábbi állításukat. Így: „Cikkünk korábbi változatában azt találgattuk, hogy mi állhat az eltérés hátterében. „A szavazatszámlálók a nap végére elfáradhattak és több strigulát húzhattak be a kelleténél" – tippeltük, ám ez nem az NVI álláspontja volt. Miután jelezték a hibát, és elmagyarázták, hogy nem is lehetséges ez, végül kihúztuk a cikkből.”

Édes Istenem! Látják, az igazságot még a helyesbítésben sem voltak képesek leírni. Választási manipulációjukkal tették föl a koronát hazugsággyáruk vízfejére.

Épp itt volt az ideje a lap bezárásnak.

2
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/51022/pics/lead_800x600.jpg
ATV,Lapmegszűnés,Listár Dániel,Magyar Nemzet,Nemzeti Választási Iroda,Pálffy Ilona,Schlecht Csaba,Simicska Lajos
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-04-11 17:02:54
Nekem pusztán egy rövid megjegyzésem volna, a fenti cikkben foglaltakhoz:
Nagyon bízom benne, hogy az ATV "racionalizálása" kapcsán ezt a Rónai Egont, ezt a rosszindulatú daganatot a legelsők között rúgják ki, mert ennél többet kevés ember ártott ennek a nemzetnek, mint ez a hazugsággyáros csótány. Ebben méltó társa esetleg még Kálmán Olga lehet. Ha őt is kiebrudalnák a HÍR TV-től, biztos nem ejtenék (ejtenénk) könnyeket érte.
Válaszolok
Éva 2018-04-11 08:28:11
Ideje volt, hogy ez a kártékony lap megszünjön, vagy gyökeresen átalakuljon. Elvárható lenne a hitelesség visszaállítása minden médiumnál, ne kelljen a "sorok között" kitalálnunk a valóságot, mint anno a kommunizmus idején.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?