Blogolj!

Jobbik-válság – Lófingszag árad Pörzse szájából

Dúró Dóra, a Jobbik – egyelőre még – országgyűlési képviselője meggondolta magát. Bár kizárták a parlamenti frakcióból, s képviselői mandátumának visszaadására is felszólították, az ultimátum teljesítésére előbb hajlandóságot mutató politikus egyelőre mégsem tesz eleget a jogilag egyébként sem kikényszeríthető döntés meghozatalának.

Végképp elvetve a sulykot, mély lenézéssel lófinghoz hasonlította Toroczkay Lászlót és Dúró Dórát  (Fotó: HírTv-videó, képkivágás)

A Jobbik-frakció ugyanis egyértelműen a párt bomlasztási, szétszakítási kísérletének tartja Toroczkai László platformalakítását, amelyhez Dúró Dóra csatlakozott. A párt vezetése azzal próbál nyomást gyakorolni a kitagadott képviselőnőre, hogy az Országgyűlés megalakulásának napján minden jobbikos letette külön esküjét a Szent Koronára, amelyben az alábbi mondat is szerepel: „amennyiben a Jobbik Országos Elnökségének kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válok, úgy képviselői mandátumomat azonnal visszaadom. Isten engem úgy segéljen.”

Dúró álláspontváltozása Pongrátz András és Toroczkai László nyomatékos kérése és a jobbikos tagtársak nyomására következett be, akik koncepciósnak tartják az ellene folyó eljárást, a vele szembeni pártdöntéseket pedig a joggal való visszaélésnek minősítették. A képviselőnő a végső szót Pongrátz Andrással, néhai Pongrátz Gergely testvéröccsével, illetve a Mi magunk platform június 23-i zászlóbontó gyűlésének résztvevőivel való konzultáció után mondja ki, „mert alulról felépített mozgalmunkban meg kell hallgatni a tagságot, sőt akár szavazóinkat is, nem pedig elefántcsonttoronyban hozni döntéseket, a párttól elszakadva.”

Ettől függetlenül vagy tán éppen a platformozás miatt a Jobbik-frakció mérhetetlenül dühös arra a Dúróra, aki a választásokon még az elnökség döntése alapján a pártlista 3. helyén szerepelt, közvetlenül Vona Gábor és Volner János mögött, „majd a parlamentben az első sorba ültettek, most meg egyik napról a másikra „alkalmatlanná" váltam döntésük szerint.” Amikor korábban a Szegedi Csanád elszámoltatását követelő Leinhardt Balázst zárták ki a frakcióból, semmi akadálya nem volt, hogy független képviselőként dolgozhasson tovább az elnökség jóváhagyásával. Mint ahogy a frakción belül a platformalakítás sem okozott gondot évekkel korábban, csak most. A parttalan düh túláradása legmarkánsabban Vona Gábor jobbkezének, a Barrikád egykori főszerkesztőjének, volt országgyűlési képviselőjének HírTv-beli kirohanásában volt megfigyelhető. A tegnap még ugye a lista harmadik helyével és parlamenti patkó első sorában hellyel kínált képviselőről azt mondta, hogy „mindenki mélyen megvetette és utálta a Jobbik frakciójában” Majd végképp elvetve a sulykot, mély lenézéssel lófinghoz hasonlította Toroczkay Lászlót és Dúró Dórát.

Itt tartunk tehát Jobbik-ügyben május utolsó napján.

Azt már tudjuk, hogy a párt jelenlegi frakciója a néppártosodás irányába elindulva a balliberális oldalon horgonyzott le. Láttuk a közelmúlt választási stratégiáját, amikor még a szélsőbalos gyurcsányista jelölteket is képes volt segíteni a Spinoza Házban is fellépő Vona-osztag. Legújabban pedig Budapesten „pénzhiányra” hivatkozva nem indít jelöltet az V. kerületi és a józsefvárosi időközi választásokon, ami szintén egyértelmű bizonyíték a ballib oldali összefogás támogatására, miközben Miskolcon az MSZP-vel összefogva segíti a Fidesz ellenében induló jelöltet.

Hogy erre a politikára nyitott-e a Jobbik 1,2 milliós szavazótábora, az kérdés. A balliberális oldalnak mindenesetre nagyon fáj a foguk rájuk, s a vonaista Sneider Tamás és Gyöngyössy Márton vezette Jobbik ennek az igénynek készséggel eleget is tesz. Ha nem így lenne, nem lenne ekkora szálka a szemükben Toroczkay László és Dúró Dóra, akik az idő múlásával teljesen magukhoz vonzanák a párt igazi potenciálját, a támogatók tömegét. Pedig tudni kell, hogy a Jobbik szavazóinak tisztán látó része – jobb híján – már április 8-án is a Fideszre szavazott. És a radikális párt szavazóinak döntő többsége napjainkban is nemzeti érzelmű választó, aki soha nem szavazna a baloldalra, feltéve, ha nem csapják be, ha nem tévesztik meg. Ahogy Sneiderék akarják. Emlékezhetünk, még az elnökválasztáson is csak 22 szavazattal maradtak le Toroczkay támogatói Sneider Tamás mögött 54-46 százalékos arányban.

Nem lehet tehát kérdés, ki mögött áll az igazi jobbikos szavazótábor. Még az is megeshet, hogy a jövő ilyenkor esedékes európai parlamenti választáson már csak a Jobbik parlamenti frakciója kampányol a sikerért a pirinyóra zsugorodott, alapvetően balról érkezett szimpatizáns-csapattal együtt. Mondjuk a megmaradt kétszázezressel. A másik rész, a milliós pedig Toroczkayt és Dúró Dórát segíti.

2
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/53383/pics/lead_800x600.jpg
Dúró Dóra,jobbik,Lófing,Pörzse Sándor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Gábor válasza: Hát, így van ez bejegyzésére 2018-06-01 12:52:54
Ez nem"baj", ez tragédia! A Jobbikból végleg "Ballik" lett! Vagy "Bal lik". Magyarul segget csináltak a szájukból és eddigi nemzeti, jobb oldali nézeteikből! Igaza van a székely bácsinak, aki a disznó ólát sem bízná rájuk!
Válaszolok
Hát, így van ez 2018-05-31 16:07:02
Ez a senkiházi Pörzse világéletében egy idióta barom volt, és - kisvártatva - az is maradt !!!
Mindent elmond róla, hogy hetente ott pöffeszkedik a HÍRTV-ben a többi majom mellett. Már a kutya nem nézi őket, de azért osztják az észt kilószámra.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?