Orbán Viktor alkotmányos bunkósága?

Próbálom maga csillapítani, amikor olvasom a címben jelzett megállapítást a Magyar Hang, a Magyar Nemzetből hetilappá zsugorodott újság legutóbbi számában. Nehezen megy, mert a szerző, Torkos Matild minden tényszerűséget nélkülözve vagy éppenséggel érthetetlenül és nagyvonalúan „mellőzve”, valószínűleg indulatból, esetleg hatalmasra duzzadt egója parancsának engedelmeskedve írhatta le a fenti megállapítást.

Felhevült lélekkel még arról is írt, hogy egy „ilyen többség birtokában – minden alap nélkül – a Kúriának támadni felesleges ostobaság”. Majd elmagyarázza saját, fene tudja mire épített, ám teljességgel megalapozatlan véleményét arról, hogy „a miniszterelnök állításával szemben nem eredményezett volna a Fidesz számára plusz egy mandátumot az sem, ha érvényesek lettek volna ezek a vitatott levélszavazatok.” Majd azt is sikerült tévesen leírnia, hogy az Alkotmánybíróság visszautasította a Fidesznek a Kúria döntése elleni alkotmányjogi panaszát. Hogy ezt a jó egy hónappal ezelőtti, lassan feledésbe merülő történetet – a kormányellenes hangulatkeltésen túl – mi szükség volt föleleveníteni, ráadásul ilyen torz formában, nem tudni.

Emlékszünk, Orbán Viktor a Kossuth rádióban anno a következőket mondta. „A Kúria ezzel a döntésével elvett egy mandátumot a választóinktól. A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba. Az Alkotmánybíróság végzését áttanulmányozva nyilvánvaló: a Kúria intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához.” E kijelentés miatt volt szíves a szerző alkotmányos bunkóságot emlegetni.

Ehhez képest lássuk a tényeket.

Miután a Kúria érvénytelennek nyilvánított több, mint négyezer levélszavazatot, mert azokat nem a választási iroda által kiküldött borítékban küldték vissza vagy a visszaküldés során a boríték megsérült, igenis egy mandátumot veszítettek a kormánypártok. A Kúria és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ellenzéki többségének döntése miatt 134-ből 133 mandátum maradt. Erre mondta az Alkotmánybíróság végzése, hogy ilyen jogszabályi előírás nincs, a határozatok tehát megalapozatlanok voltak. A Kúria munkájáról elmondta továbbá azt is az Alkotmánybíróság, hogy: „az a bírói ítélet, amely alapos ok nélkül hagyja figyelmen kívül a hatályos jogot, önkényes, fogalmilag nem lehet tisztességes, és nem fér össze a jogállamiság alapelvével”. A végzés kitér a Kúria és a választási iroda közötti különös levélváltásra is. Amikor a Fidesz a bizottság döntését megtámadta, és az ügy a Kúria elé került, a legfelsőbb bíróság megérdeklődte, hogy ha az érvénytelenné nyilvánított 4360 levélszavazatot a Fidesz-KDNP listájára adták le, akkor az befolyásolja-e a párszövetség mandátumainak számát. A válasz szerint már 506 szavazat is elég lett volna a mandátum megszerzéséhez. Ennek ismeretében döntött úgy a Kúria tanácsa, hogy helybenhagyja az NVB határozatát. Az Alkotmánybíróság azt is kimondta, hogy „Az indokolatlan megkereső végzés azt a látszatot kelti, hogy a Kúria döntését attól kívánta függővé tenni, hogy annak eredménye hogyan hat ki, vagy egyáltalán kihat-e az egyik jelölőszervezet végleges mandátumszámára”.

Tehát az Alkotmánybíróság meghozta ugyan a kemény kritikát tartalmazó végzését, de miután a testület szerint nincs lehetőség a kérdésben utólagos jogorvoslatra, így a történtek alkotmányjogi panasszal nem támadhatók meg. Magyarán hatályban marad a Kúria mandátumelvonó döntése, de tudjuk az Alkotmánybíróság Kúriát elmarasztaló álláspontját.

„Ilyen többség birtokában – minden alap nélkül – a Kúriának támadni felesleges ostobaság” – írja a szerző, aki nyilvánvalóan fordítva ül a lovon. Nem nagyvonalúság kérdése ugyanis, hogy valaki érvényt akar-e szerezni a választók akaratának vagy sem. Az alkotmányos jogokért kiállni nem felesleges ostobaság bármekkora „többség bírtokában” sem, hanem egyszerűen a szavazókkal szembeni kötelezettség. A Kúria jogalkotó magatartása ugyanis „bírói államnak” minősül, ahol a választott jogalkotó helyett a felelőtlen bíró alkot jogot.

Nem Orbán Viktor eljárása minősül tehát alkotmányos bunkóságnak, hanem a választók szavazataiért való kötelező kiállás kritizálása.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/53583/pics/lead_800x600.jpg
Alkotmánybíróság,Alkotmányos bunkóság,Orbán Viktor,Torkos Matild
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-06-04 20:39:26
Azt mondják a hozzáértők, hogy a sok (Simicska g....i) Lajos pénz sokakat megkavar, köztük a valamikori "normális" újságírókat is.
Írhattam volna azt is, hogy a sok pénz meghülyíti az emberek egy részét, de inkább maradjunk úriemberek.
Így a megfogalmazás első változata marad !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?