„Négykilós” júdáspénz a Jobbik-frakció droidjainak

Azt még nem tudni, hányan lesznek jelen a ’Mi Magunk’ mozgalom ásotthalmi zászlóbontásán június 23-án, azt viszont igen, hogy napról napra egyre többen hagyják ott a Jobbikot a párton belül „egy ideje megváltozott nézetek miatt”. Ezt a finom utalást éppen Szmik Lajos Győr-Moson-Sopron megyei jobbikos képviselő tette, aki éppen szerdán fordított hátat a képviselőcsoportnak, hogy függetlenként folytassa munkáját. Korábban Orbán Imre Veszprém megyei képviselőnek és Szabó Ákos nagykátai elnöknek lett elege a tapasztaltakból, s visszadobott párttagságival adták jelét visszavonhatatlan nemtetszésüknek. Hosszan folytathatnánk a sort, de minek. Amúgy is van elég izgalom a párt háza táján.

Ők innentől fogva egyszerű zsoldosként szerepelnek a nyilvánosság előtt

Csütörtökre várható például a Toroczkai László kizárásáról szóló hír bejelentése. A döntés ugyanis Gyöngyösi Márton szerint már megszületett, legalábbis erről beszélt június 1-én a HírTv Egyenesen című műsorában. „Már kizárták Toroczkai Lászlót”, formában kottyintotta ki, hogy a párton belüli platformalapítás kísérlete miatt a döntés már megszületett.

Mindezt csak azért tartottam fontosnak előre bocsátani, mert a Novák Előd által Facebookján megszellőztetett információk szerint a pártvezetéshez lojális politikusok négyszázezer forintos nettó fizetéseket vehetnek fel országgyűlési képviselői tiszteletdíjuk mellé. Novák Előd bejegyzése arra világít rá, hogy a Jobbik pénzügyei meglehetősen kuszák, kezelésük pedig nagymértékben erkölcstelen. Tetten lehet érni benne a dőzsölést éppúgy, mint a kisemberektől való kéregetést.

Kunyerálásba emlékezetesen azért fogott a Jobbik meg jogsértő plakátozások miatt az ÁSZ több, mint 600 millió forintra megbüntette. Ám képzelhetik, milyen óriási lehet a morális deficit, ha az erre a célra összegyűjtött pénzt is felélte a párt, s még így is több, mint 100 millióval tartozik a Magyar Postának.

Nem csoda, ha Novák Előd ezek után lemondott a Jobbik Magyarországért Alapítvány kuratóriumi tagságáról.

Könnyen lehet azonban, hogy ez a megdöbbentő Facebook-bejegyzés sem született volna meg, ha Novák Előd nem készülne a pártszakadásra, Toroczkaival új mozgalom elindítására. Törekvésüket nyilván felesége, Dúró Dóra is azzal támogatja, hogy nem mond le parlamenti mandátumáról. Hátha követik majd többen is őt a frakcióból, s összejön az a minimum öt fő, akkor módjában áll majd a ’Mi Magunknak’ önálló parlamenti frakciót is alapítani. Ez nagyobb nyilvánossággal és a működéshez szükséges állami támogatással is jár, megkönnyítve a Jobbikot otthagyók dolgát, hogy minél többek tudomására hozhassák saját ars poeticájukat.

Kérdés persze, hogy az a bizonyos négyszázezer forintos nettó képviselői tiszteletdíjkiegészítés hány embert köt a Jobbik jelenlegi frakciójához? Illetve hány képviselő gyomra bírja elviselni, hogy a nyilvánosság emiatt egyszerű Vona-bérencként tekintsen rájuk? Eddig sem volt nagyon másként, de ez a havi nettó „négykilós” júdáspénz kétségbevonhatatlanná teszi önként vállalt kiszolgáltatottságukat. Hiszen nem kétséges, hogy aki ezután a Jobbik-frakcióban helyet foglal, székéhez ily módon is foggal-körömmel ragaszkodik, azt nehezen lehet majd megvádolni a nemzeti radikalizmus eszméinek harcos és etikus képviseletével. Ők innentől fogva egyszerű zsoldosként szerepelnek a nyilvánosság előtt, akik, ha kell, éppen a cigányokat vagy a zsidókat szidják, Duna-parti emlékművi cipőkbe köpdösnek vagy éppen össze akarják írni a kettős állampolgárságú honatyákat. Ha pedig a háttérbeli politikai irányítók – ugyancsak Vonán keresztül – azt parancsolják, hogy „néppártosodjanak”, kössenek szövetséget a liberálisokkal, a szocialista internacionalistákkal, s közösen toljanak partvisnyelet a foggal-körömmel a bevándorlás ellen, a magyarok biztonságáért küzdő Orbán-kormány bicajának küllői közé, akkor azt is gondolkodás nélkül megcsinálják. Mondhatni: gombnyomásra.

Ahogy távolodik a képviselőcsoport a Jobbik nemzeti radikális eszmeiségétől, úgy hull le róluk a lepel. Megmutatja, hogy a frakció nem felelősen gondolkodó politikusok értékelvű gyülekezete, hanem a beprogramozott droidoké, akiket a háttérből, távirányítóval mozgatnak. Onnan, ahol a pénz az úr.

Őszintén remélem, hogy ez a gyalázatos folyamat csak átmeneti, s hamarosan a Jobbik valódi értékei is a helyükre kerülnek. Persze, közel sem biztos, hogy a vonák, a sneiderek, a gyöngyösik fogják képviselni, sokkal Inkább a Toroczkaik, a Novákok, a Dúrók vagy éppen a Pongrátz Andrások.

Mert lehet fölül a frakció, a pénz, a mindennapi életben „azért a víz az úr”. S a demokráciában az is marad.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/53745/pics/lead_800x600.jpg
droid,Dúró Dóra,Mi Magunk,Novák Előd,Sneider Tamás,Toroczkai László,Vona Gábor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?