Az álhírgyártás iskolapéldája az ATV-n

A fake news-gyártásba, tehát az álhírek létrehozatalának technikájába pillanthatnak be az olvasók, ha velem tartanak. Három újságíró – Gergely Márton (HVG), Horváth Gábor (Népszava) és a műsorvezető Rónai Egon – beszélgetett az ATV Egyenes beszédében az általuk nem véletlenül CEU-nak nevezett Közép-Európai Egyetemről. Gergely sandán megkérdezte, megtörténik-e a Fidesz-kormány eléggé bosszúszagú politikájának következtében az egyetem kivonulása Bécsbe. Rónai erre reagálva jelezte, Kovács Zoltán azt mondta a múlt héten az Egyenes Beszédben, hogy a kormányzat előtt nem is volt ez a kérdés napirenden. Miközben Kovács Zoltán is a CEU-n végzett, de ettől ő még kormányszóvivő – tette hozzá.

A fenti néhány mondat „magyar nyelvű fordítása” kábé így hangozhat. Rónai kijelentésével azt sugallta, mintha valóban lett volna az ügy a kormány előtt, sőt a kabinet döntött volna is a kérdésben, de ezt a szóvivő letagadja. Majd ezt a tömény aljasságot Rónai tovább fokozza felemlegetve, hogy Kovács is a CEU-végzett (helyesen Közép-Európai Egyemen), tehát már csak lojalitásból is mondhatna igazat az egykori tanintézetével kapcsolatban. (Látni fogjuk: Kovács Zoltánnak egyetlen valótlan szó nem hagyta el a száját.) Majd Rónai rosszallóan hozzátette: attól ő még kormányszővivő, hogy nem lojális a CEU-hoz, illetve valótlanságokat állít. A gondolatsor tovább fűzéséből akár ez is kisülhet: „Látják, kedves nézőink, ilyen kormánya van az országnak, ahol a kormányszóvivő egyszerűen hazudik. Akkor a kormány is csak hazug lehet, vagy nem?”

Akkor most álljon itt az Egyenes beszéd június 7-i adásának egy részlete. A beszélgetés-részlet 13 perc 43 másodpercnél kezdődik és 17 percnél ér véget. Íme:

Kovács Zoltán

A kormányszóvivő az ATV Egyenes Beszédben leszögezte: mindent kivizsgálnak, amit az OLAF aggályosnak talált. Kovács szerint nem kegyvesztettek, akik...

Rónai tehát pontosan tudta, hogy mi a helyzet a CEU-val, hogy a labda nála pattog, mégis a kormányt akarta hazugnak, együttműködésre képtelennek, CEU-ellenesnek beállítani. Miközben a másik amerikai intézménnyel, a McDaniel College-dzsal semmi gond. S ehhez az álhírgyártáshoz nyújtott segédkezet a műsorban készségesen a másik két újságíró.

No comment.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/54275/pics/lead_800x600.jpg
ATV Egyenes Beszéd,fake news,Kovács Zoltán,Rónai Egon
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-06-17 17:10:59
A cikkben említett három notórius hazudozónak valóban csak a sorozatosan, előre megfontolt szándékkal, folytatólagosan elkövetett álhírgyártáshoz van köze, az ÚJSÁGÍRÁSHOZ - bizony így, csupa nagybetűvel - azonban az égvilágon semmi !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?