Zsarolás – A CEU gyurcsányista kiváltságaiért küzd

Időről-időre a nyilvánosság elé kerül a CEU ügye, marad-e Budapesten vagy elköltözik inkább Bécsbe. Már szinte gyerekesnek hat az egyetem érvelése, amelyben távozásának lebegtetésével rendre fenyegetni próbálja a kormányt. Tudjuk jól, nem a Budapesten működő Közép-Európai Egyetemről (KEE) van szó, amelynek angol rövidítését – CEU – itthon is használjuk az intézmény megjelölésére, ami nagyon is megnehezíti a tisztánlátást, hanem az elnevezés tükörfordítása szerinti Central European University-ről (CEU) beszélünk, amely elméletileg az USÁ-ban működik. Gyakorlatilag azonban egy oktatói gárdával és infrastruktúrával nem rendelkező, pusztán a New York-i sorosista Nyílt Társadalom Alapítvány épületében lévő, postafiókkal beazonosítható jogi képződményről van szó.

Fotó: HVG, Fülöp Máté

A KEE ugyanakkor ennek a képződménynek a nevében is kiállít oklevelet a végzősöknek, a magyar mellé egy amerikai diplomát. Ez nyilvánvalóan óriási versenyelőny a magyarországi egyetemekkel szemben, főleg úgy, ha az amerikai diploma mögött semmiféle oktatási teljesítmény nincs.

Ezt a kivételezett állapotot 2005-ben a Gyurcsány-kormányban Magyar Bálint SZDSZ-es szakminiszter biztosította a CEU-nak a többi magyar egyetem rovására. Köszönőlevelében maga Soros György hangsúlyozta, hogy mindez a miniszter személyes hozzájárulása nélkül nem történhetett volna meg.

Soros György levele Magyar Bálintnak

Valójában tehát nincs másról szó, mint egy izmos nemzetközi trükkről, nyersebben csalásról, a Gyurcsány-kormány hathatós közreműködésével.

S ennek a trükközésnek parancsolt megálljt a parlament tavaly áprilisi felsőoktatási törvénymódosítása, amely nem tesz mást, mint minden Magyarországon működő külföldi egyetemnek azonos jogi környezetet határoz meg. Éppen ez, a CEU kivételezett helyzetének megszüntetése váltotta ki az óriási nemzetközi botrányt. S miközben az egyetem nem igazán mozdul a felsőoktatási törvény szabta keretek betartásának irányába, annál többször beszél arról, hogy Bécsbe fog költözni. Hangsúlyozható, a Közép-Európai Egyetem a magyar felsőoktatási rendszer minden szempontból akkreditált, teljes jogú tagja, és abban fel sem vetődnek ilyen kérdések. Oktatás most is folyik ott és folyni fog a jövőben is. Lehet, hogy Bécsben is oktatnak majd, de ez az amerikai CEU-ügy szempontjából teljesen irreleváns. Arra jó, hogy a nyilvánosság előtt a kormánnyal szembeni zsaroló pozícióba helyezhesse az Michael Ignatieff vezette intézményt. Pedig a kormány még ki is tolta a határidőt, hogy a CEU minél kényelmesebben teljesíteni tudja a törvényi előírásokat. Ezzel is jelezve, fontos számára, hogy az egyetem továbbra is Budapesten maradjon. Most a Bart College-dzsal kötött kormánymegállapodásra hivatkoznak, ami szerintük eleget tesz a magyar kormány elvárásainak. Ezt a szakmai kérdést az Oktatási Hivatal fogja eldönteni. De hogy valami nem kerek az ügyben, azt jól mutatja, hogy a szintén amerikai McDaniel College-dzsal már régen megkötötte a megállapodást a kormány.

A nem akarásnak azonban úgy látszik ezúttal is nyögés a vége. Úgy fest, hogy a CEU, illetve Soros György nem hajlandó lemondani a kiváltságairól. Az egyetem zsarolását a liberális sajtó képviselői – Index, hvg.hu, Atv.hu – a parlamentben folytatták, Orbán Viktort faggatva arról, mikor lesz megállapodás a kormány és a CEU között? „Fontosabb a döntés minősége, mint az időpont” – válaszolta a kormányfő.

Nincs kétség, hogy a miniszterelnök válasza egybeesik a magyarok érdekeivel.

2
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/54837/pics/lead_800x600.jpg
CEU,Gyurcsány Ferenc,Magyar Bálint,Soros György,zsarolás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-06-28 13:53:47
Húzzanak már innen végre, és végleg a Soros-csicskáikkal együtt !!!
A francnak sem fognak hiányozni a "hótkommunista tanáraik", meg az általuk kitermelt liberálbolsevik diákjaik, akik már hosszú évek óta előre megfontoltan, szándékosan mérgezik a levegőt hazánkban.
A semmit sem érő "diplomájukat" lobogtatva túrják ki az állásokból a kiváló hazai egyetemeken végzett okos, értelmes, rátermett, végzős diákjainkat.
Ez az égvilágon senki sem jó, kizárólag csak a spekuláns valagnyalóinak !!!!
Válaszolok
baviki69 2018-06-27 22:25:36
Kinek fog hiányozni, ha elmegy Bécsbe? Majd esetleg ott is megkövetelík tőlük a törvények betartását...
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?