A budapestiekért – Tarlósnak vállalnia kell!

Nem gondolom, hogy férfiember létére Tarlós István főpolgármester szeretné, ha udvarolnak neki. A jövő évi önkormányzati választásokkal kapcsolatban azonban mégis rendszeresen lebegteti a választ, elvállalja-e a főpolgármester jelöltséget vagy sem?

Megértem, hogy még konzultálnia kell a miniszterelnökkel a témáról, azt viszont már kevésbé, hogy itt még a feleségének is van hozzáfűzni valója. Tarlós István ugyanis kenyere javát polgármesteri, illetve főpolgármesteri sarzsival a vállán ette meg, kedves felesége tehát már bőven hozzászokhatott ahhoz, mivel is jár egy ilyen felelősségteljes beosztás. S miután a májusban 70. évét betöltött Tarlós István szerencsére jó egészségben van, a neje véleményére való hagyatkozás kívülről szemlélve – finoman szólva – a kevésbé fajsúlyos érvekhez sorolható. Holott kritikus helyzetben természetesen ez lehetne a legdöntőbb érv, de hál’ Istennek ilyen helyzet nincs.

Tarlósra akkor is szükség volna, ha közvetlen lenne a főpolgármester választás és akkor is, ha nem (Fotó: Alfahír)

A miniszterelnökkel való konzultáció oka nyilván az lehet, hogy lesz-e közvetlen főpolgármester választás 2019-ben vagy sem?  Továbbá ha lesz is, nem lesz-e korlátozva a főpolgármester hatásköre a jelenlegihez képest, ahogy arra a fővárosi fejlesztéseket felügyelő államtitkárság választások utáni, a Miniszterelnökségnek alá rendelt létrehozatala önmagában is utal. Függetlenül attól, hogy Tarlós István ezt nyilván okkal tagadja, és a miniszter Gulyás Gergellyel és az államtitkár Fürjes Balázzsal kiváló kapcsolatokat ápol. Sokkal jobbat, mit a korábbi Miniszterelnökség fővárosi korifeusával.

Ha ez így van, akkor nem nagyon érti az olvasó, mi lehet az oka annak, hogy Tarlós István úgy tesz, mintha élvezettel hallgatná a fideszesek főpolgármester jelölti indulásra kapacitáló udvarlását?

Esetleg az, hogy átalakulhat az önkormányzati rendszer, s ha netán nem közvetlenül választják meg a főpolgármestert és ha a kétszintű önkormányzati rendszer gyenge hatékonyságát kiküszöbölendő nem választott polgármesterek, hanem kinevezett kerületvezetők állnának a városrészek élén, az számára nem volna elfogadható?

Úgy gondolom, Tarlós István szaktekintélyére, tiszta kezére, Budapest-szeretetére, s nem utolsó sorban a Fideszhez fűződő lojalitására mindkét esetben nagy szükség van. A fővárosnak ugyanis a jövőben is töretlenül fejlődnie kell, s ehhez az egyik legfontosabb személyi garancia a jelenlegi főpolgármesterhez kötődik.

Ha mihamarabb színt vallana, akkor az ellenzék is tudná mihez tartani magát. Emlékezhetne arra, hogy verte halomra Tarlós 2014-ben az ellenzéki közös jelölt Bokros Lajost, akkora vödör hidegvizet zúdítva az ellenzék fejére, mint Falus Ferenc tette meg a kampányban a sajátjára, hogy szerencsétlenségével próbáljon rokonszenvet ébreszteni önmaga iránt.

A helyzet az, hogy Tarlósra akkor is szükség volna, ha közvetlen lenne a főpolgármester választás és akkor is, ha nem. Közvetlen választás esetén ugyanis egy másik jelölt korántsem lenne olyan esélyes, mint ő, s a budapestiek szerencsétlenségére még akár egy Márki-Zay féle okostojás is befutó lehetne. Ő pedig éppen nem a főváros fejlesztésére használná a főpolgármesteri címet, hanem arra, hogy megkísérelje fölépíteni a mostani szétesett, romjaiban lévő ellenzéket. Ezt akarná Tarlós István? Nem hiszem.

Mint ahogy akkor is nagy szükség lenne rá, ha történetesen nem közvetlen választással kerülne Budapest élére, hanem a kormánnyal szoros közösségben felelnének a főváros további felvirágoztatásáért. Nincs ebben semmi szégyellnivaló. A sokszorosan bizonyított Tarlós István számára pedig pláne nincs. A kormány és Budapest pedig azt nyerné vele, hogy 2019 utáni jelenlétével tovább hitelesíthetné a fővárosiak javát szolgáló folyamatokat. Arról nem szólva, hogy mérsékelné azt az ellenzéki politikai nyomást, amivel a jelenlegi helyzetben is meg kell küzdeni. Nem gondolom, hogy Tarlós hiúsága erősebb lenne józanságánál, a közös ügy összefogáson alapuló szolgálatánál. Főleg annak fényében, hogy hova jutna a főváros, ha ismét a Demszky-féle liberálisok kezébe kerülne.

Az udvaroltatást inkább rájuk kéne hagyni, hadd hízelegjek ők saját választóiknak. Demszky ötödik felesége a példa rá, hogy a privát életben ez megy nekik a legjobban. Győri Péter és a többi időközi választáson született lehengerlő Fidesz győzelem esete pedig azt példázza, hogy a közösségi térben ez azért mégse nagyon megy nekik.

De Budapest más! Itt az áprilisi választások kétharmados ellenzéki győzelme is megmutatta, hogy lehetnek meglepetések. Tarlóssal mindenesetre, bármilyen hatáskörről is legyen szó, csökkenteni lehet – és szerintem kell is – a bizonytalanságot.

Egy közösségének felelős államférfi ilyen felkérésre ilyen helyzetben nem adhat más feleletet!

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/56580/pics/lead_800x600.jpg
Budapest,Demszky Gábor,főpolgármester-jelölt,Tarlós István
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
LCK 2018-08-05 19:04:57
Tisztelet Horváth Úr!

Abban egyetértünk, hogy a fővárosnak egy Tarlós léptékű, jobboldali elkötelezettségű polgármesterre lenne szüksége.
Akkor viszont kinyílott a bicska a zsebemben, amikor arról otrombálkodik, hogy egy hetven éves ember feleségének nem lehet része abban a döntésben, hogy munkát vállaljon-e a férje a 71 és 76 évei közötti életszakaszára.
Sajátosan teccik értelmezni a családok szerepét idős korban!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?