CEU-blama – 26 egyetemnek jó a törvény, egynek viszont sosem

Egy hangfelvétel igazolta, hogy a Közép-európai Egyetemnek (KeE) nincs campusa az Egyesült Államokban, nem folytat a tengerentúlon a többi Magyarországon működő külföldi egyetemhez hasonló egyetemi képzést, így nem felel meg a magyar felsőoktatási törvény követelményeinek. Ergo a magyar mellett nem adhat ki amerikai diplomát is.

Enyedi Zsolt azt nem merte kimondani, hogy Janet Stetson valótlanságot mondott az érdeklődő hallgatónak, hanem hozzáértését igyekezett kétségbe vonni, utalva rá, hogy nem ő az illetékes. Pedig…  (Fotó: Földházi Árpád)

A Magyar Időkhöz juttattak el egy hangfelvételt, amelyről kiderült, hogy semmilyen közös posztgraduális képzést nem indított a CEU az Egyesült Államokban található Bard College-dzsal (BC). Ez a Jenet Stetson-nal, az egyetem Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetőjével készített telefonbeszélgetésből derült ki. A beszélgetés során egy hallgató a Bart College-ban jelenleg futó és a jövőre induló CEU-s képzésekről érdeklődött. Jenet Stetson arról tájékoztatta az érdeklődőt, hogy a Közép-európai Egyetemnek nincs mesterdiplomát adó képzése a Bard College-ban, és azon kívül sem indítottak semmilyen képzést Amerikában. „Minden olyan Bard College-kurzust, amelynek köze van a CEU-hoz, csak az utóbbi intézményben oktatják, tehát nem az Egyesült Államokban, itt nincsen semmi”, fogalmazott a felvétel tanúsága szerint Janet Stetson.

Enyedi Zsolt, a Közép-európai Egyetem rektorhelyettese maga is elismerte, hogy a Bart College-ban az általuk indított egyetlen, az egyenlőtlenségeket vizsgáló kurzus képzését posztgraduálisként hirdetik ugyan, ám itt diploma nem, csak oklevél szerezhető meg.

Az már szinte természetes Enyeditől, hogy ezek után sem mondta azt a Magyar Időknek, hogy bocsánat, a felsőoktatási törvény módosítása után valótlanságot állítottunk. Még most is azzal akart kibújni a felelősség alól, hogy illetéktelennek titulálta a hangfelvételen hallható hang tulajdonosát, Jenet Stetsont. Emailjében pedig azt igyekezett bizonyítani, programjukkal nem Janet Stetson, hanem Jonathan Becker, a Bard College ügyvezető alelnöke és a CEU (ami ott nincs is, csak Budapesten a KeE – a szerk.) New York-i képviselője, vagy ahogy Enyedi mondja egyszerűbben: tanulmányi főtitkárhelyettes foglalkozik. Azt nem merte kimondani, hogy Janet Stetson valótlanságot állított az érdeklődő hallgatónak, hanem hozzáértését igyekezett kétségbe vonni, utalva rá, hogy nem ő az illetékes. Pedig…

Enyedi Facebook-bejegyzésében ma délelőtt New York Oktatási Hivatala igazgatójának a hivatalos levelére hivatkozik, amiben leszögezi, hogy „a Bard-os együttműködés keretében, valamint attól függetlenül New York városában, felsőfokú oktatást végzünk New York Államban.”

Azt gondolom, nem a valóságot elfedő leveleket kellene küldözgetni, hanem létrehozni egy olyan megállapodást, amelyet például az amerikai Notre Dame Egyetemmel zokszó nélkül megkötött a kormány, s így az intézmény jogszerűen elindíthatja képzési programját Budapesten. Egyébként a Magyarországon működő 27 külföldi felsőoktatási intézményből a CEU-n kívül egyik sem nehezményezte a törvény tavalyi módosítását, amely előírja, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemek csak akkor adhatnak ki külföldi diplomát, ha a származási országukban rendelkeznek anyaintézménnyel.  

Jenet Stetson szavai hitelességét egyébként – aki egyébként annyira „illetéktelen”, hogy éppen a mesterképzéssel foglalkozik a KeE-n – egy szóval nem vonta kétségbe Enyedi, ami nem volt más, mint a napi gyakorlat, a napi rutin, azaz a valóság szakszerű ismertetése egy érdeklődő, az egyetemnek fizetni akaró hallgató számára.

Részlet a telefonbeszélgetésből. 

2
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/63687/pics/lead_800x600.jpg
Bard College,CEU,Enyedi Zsolt,Felsőoktatási törvény,Janet Stetson,Közép-Európai Egyetem,Magyar Idők,New York,Soros György
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-11-09 16:39:49
Ha egyszer az életben netalántán, véletlenül igazat mondanának ezek a liberálbolsevik gennyládák, akkor az "eseményt követő", hirtelen fellépő sokkhatás következményeként biztos idegbetegséget kapnának !!!!
Válaszolok
kata 2018-11-08 17:19:41
Délután hallottam a híradóban,ahogy a telefonban szánalmasan magyarázkodik ez a
szégyentelen.Még hallgatni is kínos volt,ahogy össze-vissza beszélt,hallatszott a hang-
ján,hogy nincs igazán képben,azt sem tudta hirtelen mit hazudjon.De a lepel már le-
hullott róluk,egy szót is felesleges szólniuk.A vén gazember egyre több vereséget szen-
ved,egyre jobban kapkodnak,amivel egyre nyilvánvalóbbá teszik,hogy érzik a vesztü-
ket.Remélem sorosnak Orbánba és a magyarokba fog beletörni a bicskája!Nagy
dicsőség lenne!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?