Szeviép-ügy öngyilkossággal – Botka és Ujhelyi a háttérben?

A bíróság a Szeviép Zrt. első fokon is súlyosan elítélt főszereplőiről beszél, a közvélemény pedig Botkáról és Ujhelyiről, a szegedi régió két hétpróbás szocialista „ma született bárányáról”, akiket az öngyilkossággal, ötszáz család tönkremenetelével, sokak tartós egészségkárosodásával végződött ügy hátterében lévő főszereplőinek gondol. Csak reménykedni lehet abban, hogy talán nem is sokára lehull a lepel, s az ő közreműködésükkel kapcsolatban is tisztán lehet látni.

Botka (képünkön) falazni akarhat nekik? (Fotó: Origo.hu)

A Szeviép-ügy elsőrendű vádlottját öt év két hónap fogházra, a másodrendűt hat év börtönre, a harmadrendűt öt év két hónap börtönre ítélte első fokon a Szegedi Járásbíróság. Az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó – már felszámolás alatt álló – Szeviép Zrt. egykori vezetőit a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondták ki bűnösnek. A bíróság 2010 augusztusában rendelte el a felszámolását, amely alatt hozzávetőleg 6,5 milliárd forint hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.

A vádlottak azzal a technikával okoztak jelentős vagyonvesztést, hogy igazgatósági tagként, egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon – a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint magánszemélyeknek – köztük éppen az egyik vádlottnak – és sportszervezeteknek. A több esetben likviditási problémákkal küzdő társaságok annak ellenére kaptak hitelt, hogy már a kölcsönadáskor jelentős tartozást halmoztak fel a céggel szemben, így a visszafizetésre nem volt reális esélyük.

Azt a bíróság sem tudta megválaszolni, hogy hova lett ez a rengeteg pénz. Az mindenesetre tény, hogy ennek kiderítésére Szabó Bálint jogász, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, a károsultak képviselője újabb büntetőeljárásokat kezdeményez. Elsőként a Szeviép Zrt. egyik leányvállalatának irányítója, a Biztonsági Üzem Kft. vezetője ellen tesz feljelentést. A dolog pikantériája, hogy B. Tamás Ujhelyi István korábbi sofőrje volt, aki ma már szintén önkormányzati alkalmazott is, hiszen az önkormányzati tulajdonú közlekedési vállalat repülési üzletágvezetője. Botka László mindennek ellenére tagadja, hogy neki vagy a városnak köze lett volna a Szeviép-botrányhoz.

A helyi Fidesz értékelése szerint azonban Botka László környezetében egyre több az elítélt. A közelmúltban éppen Solymos László alpolgármestert, Mózes Ervin főjegyzőt, Kalmár Gábor kabinetfőnököt ítélte a bíróság börtönbüntetésre első fokon hűtlen kezelés miatt, akik mindezek ellenére továbbra is helyükön maradtak. Több mint negyvenmillió forint kárt okoztak a városnak azzal, hogy 2008 és 2012 között 307 esetben adtak ki ingyenes parkolóbérletet olyanoknak, akik nem voltak arra jogosultak. Ha Botka nem akar falazni nekik és meg akarja tartani a Polgármesteri Hivatal, illetve saját maga maradék jó hírét, ha van még egyáltalán ilyen, akkor haladéktalanul felmenti az első fokon már elítélt városvezetőket.

Abban csak reménykedni lehet, hogy a másodfokú ítéletek és az újabb büntetőeljárások révén lehull a lepel, és kiderül, valójában hogyan viszonyul Botka László polgármester és az ország egyik legmigránspártibb, tehát legmagyarellenesebb, önmagát ennek ellenére „hazafinak” mondó Ujhelyi István a választóikhoz. Tartok tőle, komoly csalódást fognak okozni szimpatizánsaiknak, akik jóhiszeműen meg vannak róla győződve, hogy ez a két ember kiteszi értük a szívét-lelkét.

3
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/64573/pics/lead_800x600.jpg
börtön,Botka,Szeviép,Ujhelyi István
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-11-23 15:51:00
Azt mondja a közmondás, hogy addig jár a korsó a kútra, még el nem törik !!!
(Vagy esetleg valami más történik vele !!!!!!
Válaszolok
librikus 2018-11-21 19:54:28
Teljes vagyonelkobzás! A milliárdok csak átalakultak egyesek priváttulajdonává.
Válaszolok
kata 2018-11-21 19:31:08
Ugyanaz a felállás,mint annak idején a Hajdú-Bét ügyben.Ott is egy hétpróbás zsivány
és bandája tett tönkre,hajszolt öngyilkosságba családokat.Természetesen semmi baja
nem lett,és a kis féreg bajnai annyit nyefegett,hogy "nem értettünk hozzá".Egy szemer-
nyi megbánást sem érzett a mocsok patkány.Remélem most nem ez lesz a helyzet,és
a két díszpinty nem fog tudni megbújni valaki háta mögött.Tudomásul kellene már vég-
re venni,hogy rájuk is vonatkoznak a törvények,nem csak az egyszerű állampolgárra.
És némely bíró is magába nézhetne,meg néhány "sztárügyvéd"aki pénzért még az
ördögöt is megvédené.Született már nem egy olyan ítélet,amitől az átlagembernek
kinyílt a bicska a zsebében.Ennek véget kell vetni,a bűnösök között sem lehet mazso-
lázni,hogy te haver vagy,nem mégy a börtönbe.És még ezek beszélnek korrupcióról!
Megáll az ember esze.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?