Mindhalálig – Kultúrharc a liberális kirekesztők, elnyomók ellen

Még az előcsarnok is megtelt érdeklődőkkel azon a jó hangulatú szerda esti könyvbemutatón, amelyen Bayer Zsolt és Szakács Árpád A kultúra diktatúrája című frissen megjelent könyvét ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője. – Többen vagyunk, mint egy ellenzéki tüntetésen, írta le találó poénjával a valóságot Bayer Zsolt, ami azt mutatja, az emberek nagyon is kíváncsiak napjaink heveny csatározásaira a kultúrharcban, amit Szakács Árpád cikksorozata indított útjára.

Szakács Árpád, Gajdics Ottó és Bayer Zsolt a könyvbemutatón

Bayer Zsolt eloszlatta azt a közkeletű ellenzéki vélekedést is, hogy A kinek a kulturális diktatúrája? címet viselő cikksorozathoz – és egyáltalán ahhoz, amit általában például ő is publicisztikái témájául választ– Orbán Viktorhoz kell járulni engedélyért. Erről szó sincs. Mint mondta, hasonlóan gondolkodó, hasonló lelkületű emberekről lévén szó, a tollat ragadók mindegyike magától tudja, hogy mi jó a nemzetnek és mi nem. Eme vízválasztó mentén születnek az írások, nem pedig holmi kilincselések után.

Gajdics Ottó köszöntőjében felelevenítette, hogy a kultúra terén meglévő anomáliákat ő már korábban megkezdte feltárni a ’G’ nap előtti Hír TV Páholy című műsorában, Kálomista Gáborral beszélgetve. Már akkor rámutattak arra, hogy az a balliberális kulturális világ kiabál kirekesztésről, elnyomásról, amely valójában mást sem csinál, mint kirekeszt és elnyom. Szakács pedig aláhúzta, a balliberális kultúrharcosok az általuk kisajátított kultúrával politikai célokat akarnak elérni, ami egyet jelent azzal, hogy a kultúrát a politika mocsarába húzzák. 

Bayer Zsolt kiemelte, hogy Szakács Árpád az az úttörő, aki először merte vállalni azt a mérhetetlenül nehéz feladatot, hogy nekimenjen a liberális kánonnak, ami sok évtizede meghatározta az ország kulturális arculatát, a közízlést s alapvetően az oktatást. A kötethez Bayer a három évvel ezelőtt megírt Tűrhetetlen című sorozatával a történelmi részt tette hozzá. 

Miközben pedig Gajdics Ottó azt hangsúlyozta, hogy Szakács és Bayer missziót vállalt a kötettel. Nagy taps fogadta azt a bejelentését, hogy nem hagyják abba a munkát egészen addig, „amíg veszély fenyegeti a hazánkat, a nemzeti kultúránkat, a hitünket. Ellent fogunk állni.” Hozzátette: „ők meg nem fogják addig abbahagyni, amíg végleg meg nem próbálnak bennünket eltüntetni a föld színéről. Így aztán lesz mindenkinek munkája, amíg csak él.” A sziszifuszi küzdelemben azonban Gajdics mégis lát reményforrást, méghozzá az olvasókban, a közvéleményben. „Látva önöket, figyelve azt, hogy egy-egy megjelent írást hányan osztanak meg egymás között, hányan olvassák, hányan jönnek oda mindannyiunkhoz, bárhol járunk az országban, mondják azt, hogy csak a kezünket szeretnék megszorítani s szeretnék megköszönni azt, amit értük teszünk. Ezért azt gondolom, hogy igenis van remény. Ennek a harcnak van értelme. És én nagyon hálás vagyok ennek a két embernek, hogy ezt ebben a formában felkarolta, viszi, csinálja. Ameddig nekem lehetőségem lesz, addig mi így hárman csinálni fogjuk.”

A kötetet a szerzők Lovas István emlékének ajánlották.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/65927/pics/lead_800x600.jpg
A kultúra diktatúrája,Bayer Zsolt,Gajdics Ottó,HírTV,Kálomista Gábor,Szakács Árpád
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?