Nagy Imre – A szoboráthelyezési balhé csak eszköz a kormánybuktatási harcban

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája váratlanul kétszer is nekirontott az Orbán-kormánynak a múlt héten.

Először a miniszterelnök munkahelyének Várba költöztetését bírálta. Facebookján azt mondta, hogy „Az én nagyapám, aki kétszer is Magyarország miniszterelnöke volt (és akit nem átall a jobboldal tele pofával szidni, mint ‘legrosszabbfajta kommunistát’) a fizetéséből bérelt lakásban lakott… A fizetéséből vett abba bútort, képet, szőnyeget…” Ezzel a nyilatkozattal saját magán kívül éppen nagyapjának ártott a legtöbbet. Nemcsak azért, mert Kovács Zoltán államtitkár okkal utasította vissza Jánosi hazugságokkal telerakott bejegyzését. „Nagy Imrét, Magyarország kommunisták által halálra ítélt és kivégzett miniszterelnökét a jobboldal nem szokta szidni, különösen nem „tele pofával”.

A Nagy Imréről élő kép árnyalását saját unokája, Jánosi Katalin (képünkön) kormánnyal szembeni ellenséges megnyilatkozásai kényszerítették ki (Fotó: Youtube)

Kár volt a bejegyzésért azért is, mert Jánosi így kénytelen elviselni azokat a kiigazításokat, amelyek segítenek értelmezni Nagy Imre életének nem mindenki által ismert részleteit. A „fizetéséből bérelt lakást” megjegyzéshez: igen, abban a rózsadombi Orsó utcában lévő villában lakott, amely az egykori zsidó vagyon részét képezte, s amelyet az Elhagyott Javak Kormánybiztossága utalt ki neki, mert Kossuth téri lakásában zavarta a 2-es villamos zaja. A ’legrosszabb fajta kommunista’ megjegyzéshez: alapja van a minősítésnek, méghozzá komoly. Nagy Imre mint belügyminiszter nyújtotta be a németek kitelepítéséről szóló rendelettervezetet, majd a végrehajtási utasítást is ő adta ki. 200 ezer embert fosztottak ki és deportáltak szörnyű körülmények között Magyarországról. Nagy egyébként mind az 500 ezer németet ki akarta telepíteni. Ő volt továbbá a „közellátás veszélyeztetőinek” legfőbb ellensége is, a miatta elítélt 120 ezer emberből legalább százan halálos ítélettel végezték. Arról nem szólva, hogy korábban, oroszországi szolgálata idején önként jelentkezett besúgónak, az általa feljelentett több, mint 200 ember közül 12-t kivégeztek.

Jánosi Katalin második kormányellenes megszólalása Nagy Imre szobrának áthelyezése kapcsán történt. Együtt a Demokratikus Koalíció politikusaival, szimpatizánsaival. Tiltakozó beszédében így vádaskodott: „Az elmúlt tíz évben az ország teljesen megváltozott. Nagy Imre szelleme, a szobor, az emlékmű szellemisége, üzenete többé már nem illik ide.”   

Nagy kár, de mindenesetre tény, hogy Jánosi Katalint a kormány Nagy Imrével kapcsolatos érzéseiről, álláspontjáról a médiumokon keresztül kell felvilágosítani. Ismét Kovács Zoltán: „Kommunista múltja és tettei ellenére a nemzet mártírjai között tartja számon a jobboldal Nagy Imrét.” Kövér László: „Nagy Imre kommunista múltján nincs mit szépíteni, de a halála önmagában is hősies és minden magyar számára példaértékű. Élete döntő – és egyben egyik utolsó – pillanatában a saját nemzete oldalára állt az elvtársai helyett, pedig megúszhatta volna.”

A Kossuth tér eredeti állapotát visszaállítani akaró kormányzati szándék pedig méltó helyet ad Nagy Imrének az Országház és a Képviselői Irodaház közötti területen, a II. világháborút követő rövid demokratikus időszak emblematikus alakjainak – Kéthly Anna, Bibó István, Kovács Imre – szobraival együtt.

Nagy Imrével szemben tehát senki nem ellenségeskedik, a történelemben és a rangos közterületen elfoglalt helyének jogosságát senki nem vitatja. A kép árnyalását saját unokája ellenséges megnyilatkozásai kényszerítették ki.

Inkább az a szomorú, hogy Nagy Imre szobrának áthelyezését éppen ő és elvtársai akarják a kormány elleni hecckampány eszközévé silányítani. Nagy kár, hogy Jánosi Katalinnak nem sikerült megtartani a pártoktól való egyenlő távolságtartását, amire eddig látszólag törekedett.

Az eredeti helyére visszakerülő Nemzeti Vértanúk Emlékműve pedig kitágítja a kommunizmus áldozataira való emlékezés horizontját. A magyarok milliói nagy örömére.

***

A Nemzeti Vértanúk Emlékművének brutális ledöntése is a kommunista hatás bűne. Ide kattintva tekintsék meg a korabeli Filmhiradó tudósítását. 

2
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/66966/pics/lead_800x600.jpg
besúgó,Bibó István,Demokratikus Koalíció,Jánosi Katalin,Kéthly Anna,Kovács Imre,Kovács Zoltán,Kövér László,közellátás-veszélyeztetők ellen,Nemzeti Vértanúk Emlékműve,Orsó utca
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-12-31 14:20:04
Mindenekelőtt tisztázzunk valamit:
Onnantól kezdve, hogy ez a jánosi (nekirontó) katalin, a rendszerváltás - ha úgy jobban tetszik, akkor módszerváltás - utáni első kommunista kormány uralkodása alatt együtt koszorúzott a horn (pufajkás) gyulával, nekem teljesen mindegy, hogy mit mond ez a tökéletlen nőszemély.
Együtt koszorúzott azzal az emberrel, akinek "dicső" párttársai végeztették ki, és temették el arccal lefelé fordítva, jeltelen sírba a nagyapját úgy, hogy szögesdróttal kötötték hátra a Nagy Imre kezeit !!! Érti valaki ennek az "unokának" a lelki világát ?!
És részemről ebben az esetben nem számít a kivégzett ember politikai hovatartozása sem, mert normális (tehát nem kommunista) ember ilyet nem tesz, nem tehet !!!!
Másodsorban pedig én azt ajánlanám ennek a "gyökkettő" luvnyának, hogy inkább egy kőfalnak rontson neki fejjel - lehetőleg rövid időn belül egymás után kétszer -, mint a miniszterelnök úrnak !!!
Mindenki jobban járna ezzel a "humánus" megoldással !!!!
Válaszolok
éva 2018-12-30 16:51:44
"MADARAT TOLLÁRÓL, EMBERT...." -AHOVA TARTOZIK! Hihetetlen, hogy a DK-ba (dilis korrumpáltak) tartoznak a legdemagógabb, legeszementebbek, logikátlanul gondolkodók, és a legsúlyosabb hozzáállással - aljas, ellenséges megnyilatkozással járatnak le oly embereket, akik csak a legjobbat szeretnék tenni! Jánosi Katalin! Először ismerje meg a szándék helyességét! Gondolja meg, ha van még kapacitása az eszetlen gyűlölet sűrű sötétjéből a fényre evickélni. Tudjuk ki volt a maga nagypapája! De, fejet hajtunk a mártíromsága előtt! Megjegyezni kívánom; - egy SS- katona amikor több ezer ember keserves halálát okozta, de a nagyapámat az élete árán megmentett, nem mentődik fel a bűnei alól! A BŰN, AZ BŰN MARAD! SAJNOS!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?