Angard – „Tibort a bajtársiasság szellemében kötelességünk megvédeni”

Ritka pillanatnak lehettek tanúi az Echo TV Angard című műsorának éles politikai vitákhoz szokott nézői szerdán, amikor az asztal baloldali képviselői, a liberális Tóth Csaba, a baloldali Závecz Tibor, illetve a jobboldali vitapartnerek, G. Fodor Gábor és Gajdics Ottó szolidaritásból egytértettek egymással.

Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt Facebook megszólalásairól volt szó, amelyben a legminősíthetetlenebb stílusban küldte el melegebb éghajlatra („takarodjon el a halál f@szára”) a maga által bevallottan baloldali értékrendet követő Závecz Tibort, mert egyik kutatása alapján azt közölte, hogy Puzsérnak sokkal kisebb esélye lenne Tarlóssal szemben, mint Karácsony Gergelynek a főpolgármester választáson. Jó Závecz egy Republikon Intézet által szervezett szakmai konferencián Puzsérnál azzal „tetézte bűneit”, hogy kijelentette, a ”Puzsér-problémát kezelni kell”. Ami a dühöngő jelölt számára azt jelentette, hogy probléma, ha elindul a választásokon. Erre a publicista még durvábban reagálva Sztálin fényképét illesztve Závecz portjéja mellé, azt firtatta: „Miként kell kezelni a Puzsér-problémát? Vagonokkal? A jogaim korlátozásával? Aljas, törvénytelen eszközökkel?” Belengetve, hogy nem vesz részt az előválasztáson, ami ugye azt jelentené, hogy Karácsony konkurenseként nagymértékben megnövelné Tarlós e nélkül is meglévő komoly győzelmi esélyeit. Ez azonban nyolc hónappal a választások előtt még bőven mellékszál, a stílus azonban nagyon is napi ügy.

Závecz Tibor (képünkön): „Nagyon fontosnak tartom a vitát, a párbeszédet. De inszinuációra, trágárságot megfogalmazó állításokra, személyeskedésekre nem kívánok reagálni.” (Fotó: Echo Tv)

Azé a stílusé, amelynek durvasága, súlyosan alpárisága mérgezi a közbeszédet, s ami ellen csak közös erővel lehet fellépni. Ezt ismerték föl a vitázó felek és teljes mellszélességgel kiálltak Závecz Tibor mellett.

G. Fodor Gábor a Závecz Research konkurensének, a Századvég Alapítványnak az elnöke, a 888.hu főszerkesztője leszögezte: „Tibort, hiába nem értünk egyet, de a bajtársiasság szellemében kötelességünk megvédeni. Kollégák vagyunk. Az ő dolga az, hogy elemez, elmondja, hogy mit gondol, a politikus dolga, ha értékeli, értékeli. De az ő pályája az, hogy megmérettesse magát abban a küzdelemben, amit célként határozott meg.” Gajdics Ottó, a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője Puzsérról kijelentette: „Én nem tartom politikusnak. Pojácának tartom, politikailag nem tudom értékelni a teljesítményét és a tevékenységét. A szakemberek elmondják, hogy szakmailag is értékelhetetlen, amit művel. Azt hiszi, hogy valami valóságshowban van, ahol aki leghamarabb pucérra vetkőzik és a legordenárébb dolgokat csinálja, az lesz népszerű.” Tóth Csaba, a Republicon Intézet igazgatója: „Nem volt szokás eddig Magyarországon, még a jobboldali vitapartnereinktől sem szoktunk olyan típusú megszólalásokat és összehasonlítgatásokat kapni, amilyet a Tibor ebben a posztban kapott. Hétről hétre járunk ebbe a műsorba, el lehet olvasni a kommentekben miket kapunk. Ezekhez képest ez a megszólalás túlment egy szinten.” És végül az érintett, Závecz Tibor véleménye: „Nagyon fontosnak tartom a vitát, a párbeszédet. Azért vagyok itt. Amióta idejöttem, egyetlen adásból sem hiányoztam. Még az éles hangvétel sincs nekem ellenemre. Nagyon tisztelem a vitapartnereimet. Nem sok mindenben értünk egyet, de mindig meghallgatom [őket]. De inszinuációra, trágárságot megfogalmazó állításokra, személyeskedésekre nem kívánok reagálni.”

Példás műsor volt. Sokat tett a közbeszéd tisztaságáért, politikai kultúránkért, az érvelő demokráciáért. A szellemi muníció híján lázadásra bujtogató, erőszakoskodó, forradalommal kormányt dönteni akaró politikusok is okulhatnának belőle.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/69577/pics/lead_800x600.jpg
Angard,Echo Tv,Gajdics Ottó,Karácsony Gergely,Kötelességünk megvédeni,Puzsér Róbert,Századvég Alapítvány,Tarlós István,Tóth Csaba,Závecz Research,Závecz Tibor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?