Jávor ezerrel fúrja Szanyi kapitányt

Az előzetes hírek szerint szombaton dönt a szocialista párt választmánya az európai parlamenti listáról, de egyáltalán nem biztos, hogy a hosszú hetek óta zajló belháború végére pont kerül.

A Párbeszéd és Jávor Benedek ugyanis ezerrel fúrja a jelenlegi felállást. Ennek alapján Tóth Bertalan pártelnök vezeti a listát, utána következik Ujhelyi István és Szanyi Tibor, míg a negyedik helyen Jávor Benedek. Ez a negyedik hely voltaképpen a harmadik, mert ugye Tóth Bertalan bejelentette, hogy ő csupán elnöki rangjával súlyt akar adni a listának, valójában azonban nem kíván Brüsszelben dolgozni a jövőben. Így Jávor negyedik helye a harmadik. Az elhúzódó egyeztetések arra utalnak, hogy ez Jávornak nem elég.

A Lámpagyár blog tudomása szerint a párbeszédes politikus azért nem elégszik meg a harmadik hellyel, mert nem bízik Tóth Bertalan visszalépésében. Nagyobb azonban a valószínűsége annak, hogy az MSZP által szívesen hangoztatott várható választási eredmény alapján, ami az MSZP esetében szerintük 15 százalékos vagy annál magasabb lesz, három képviselőt küldhetnek Brüsszelbe, amibe Jávor harmadikként is belefér. Más számítások szerint azonban ez a három épphogy csak kettő, tehát ez a mennyiség a jelenlegi sorrend szerint Ujhelyit és Szanyit látná el mandátummal. Ebbe Jávor azonban nagyon nem akar belemenni, s mint látható, a vésőkig feszíti a húrt.

Jávor (képünkön) bajkeverési affinitását senki nem vonja kétségbe. Talán épp ezért nincs is a párt mögött értékelhető társadalmi támogatás. (fotó: atv.hu)

Hogy a Párbeszéd mivel tudja sakkban tartani az MSZP-t, az rejtély, ugyanis Jávor mögött lényegében semmiféle választói akarat nincs.

Ha külön-külön indulna a két párt, akkor a Párbeszéd valószínűleg legfeljebb jóval egy százalék alatti támogatottságra számíthatna. Mandátumhoz tehát szinte csak az MSZP szavazói juttathatnák Jávort. Ezt meg az szocialisták nagyon nem akarják. Ha mégis bekövetkezne, akkor némely szoci politikus szerint akár palotaforradalom is kipattanhat a párton belül.

S hogy a jelenlegi sorrend megmaradásának milyen nagy a valószínűsége, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az ATV-ben előbb Szanyi Tibor, majd Tóth Bertalan pártelnök is megerősítette az erről hozott döntés létét. A negyedik helyet (ami ugye ténylegesen a harmadik) egyébként Szanyi befutó helyként jelölte meg.

De hogy mégis lehet valami szőr a palacsintában, arra épp az ő magatartása utal legjobban. Ha ugyanis annyira biztos befutó volna a negyedik hely, akkor nyugodtan cserélhetne Jávorral, hiszen édes mindegy, ki hányadik helyen jut mandátumhoz.

Erősen gyanítható azonban, hogy ennek nincs meg a társadalmi fedezete. Nem véletlenül küzd az Párbeszéd és Jávor azért, hogy megelőzze Szanyi kapitányt. Szabó Tímea párbeszédes politikus azzal kampányolt Jávor mellett, hogy frissében megkapta az Év Európai Parlamenti Képviselője díjat. Arról nem szólt, hogy ezt a hazája elsőszámú feljelentőjeként ismert Jávornak ítélték-e oda vagy egyéb parlamenti munkájáért.

Egyébként a magyarok egyáltalán nem lennének szegényebbek, ha Jávor itthon maradna. Egyik vesszőparipája a paksi bővítés leállítása. Ennek esetleges sikere azt jelentené, hogy a mostanihoz képest többszörösére emelkedne a villanyáram ára. Jávor korrupciós vádjait eddig sem igazolta vissza semmi, s a „szabad sajtó” érdekében tett erőfeszítésein is csak mosolyognak a hozzáértők. Tény azonban, hogy bajkeverési affinitását senki nem vonja kétségbe.

Talán épp ezért nincs is a párt mögött értékelhető társadalmi támogatás. Ennek alapján az lenne korrekt, ha az MSZP-sek mennének Brüsszelbe, bár Szanyiban és Ujhelyiben sincs köszönet, a választók akarata azonban mégis ezt diktálná. S egy akkora demokratának, amekkorának Jávor tartja magát, ezt illene tiszteletben tartani.

***  

Friss: Az MSZP Választmánya megerősítette az eddigi sorrendet. Jávor a harmadik helyen van rajta.       

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/70565/pics/lead_800x600.jpg
ATV,ezerrel fúrja,Jávor Benedek,MSZP,Párbeszéd,Szanyi Tibor,Tóth Bertalan,Ujhelyi István
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?