SZDSZ-fagyi – A magyarok nem szeretnék, ha elbukna a főváros

Lehetséges, hogy az önálló kerületek miatt évtizedek óta csak 60-70 százalékos hatékonysággal működő főváros még mindig az SZDSZ hagyatékát nyögi, holott simán pöröghetne akár 90 százalékon is?

A Závecz Research legfrissebb felmérése szerint Tarlós István magabiztosan, 44 százalékkal vezeti a főpolgármester-jelöltek versenyét, míg Karácsony 38, Puzsér 5 százalékon áll. A matematika szerint akkor is Tarlós lenne a befutó – igaz szűkösen –, ha csak egy kihívója lenne.

A Závecz Research legutóbbi felmérése szerint Tarlós István magabiztosan vezet, de… (Fotó: budapest.hu)

Korántsem biztos azonban, hogy a fideszes polgármester-jelöltek a kerületekben is nyerni tudnának, hiszen a kormánypárt népszerűsége bő tíz százalékkel kevesebb, mint Tarlósé: 33 százalék. S az ellenzék Jobbik nélküli összefogása esetén – MSZP-Párbeszéd-DK-LMP – pedig ugyanennyi lenne, s a helyzet a mérsékeltebb budapesti népszerűsége miatt a Jobbikkal se lenne meggyőzőbb.

Az áprilisi parlamenti választási eredmények is figyelmeztetők. A 18 budapesti választókerületből csak 6 helyen nyert a Fidesz-KDNP jelöltje, s az egy-egy elleni megmérettetés esetén – a szavazatok szimpla összeadásával – ők sem győztek volna.    

Itt nyalhat vissza az SZDSZ fagyija. Gerő András történésztől tudjuk, hogy az Antall-kormány eredetileg erős főpolgármesteri jogosítványokat és a kerületi elöljáróságokat rögzítő szabályozást akart, csakhogy ezt a kétharmados törvényt az SZDSZ megfúrta. Éppen a Szabaddemokraták javasolták az érdekeiket szolgáló, jelenleg is érvényben lévő rendszert.

Ennek következtében most nem egy város, hanem egy, a városrészek vezetőivel létrejött városszövetség irányítja Budapestet. A Fideszben is sokak által csak kerületi kiskirályoknak hívott polgármesteri rendszer révén alakul ki aztán az alacsony városműködtetési hatékonyság.

Most azonban lenne politikai erő ahhoz, hogy megvalósuljanak az Antall József-i törekvések. Az 1990-es javaslat szerint a közvetlen főpolgármester és kerületi képviselőválasztás mellett a fővárosnak alárendelt kerületi elöljárókat lehetne kinevezni. Mindjárt nem lenne olyan meleg a pite októberben, s a város töretlen fejlődése is szavatolva lenne. Hiszen belegondolni is rossz, milyen káoszt okozna egy ellenzéki vezetésű és többségű közgyűlés a magyar politikai életben.

S erre – vagyis a bukásra – a jelenlegi szabályok alapján minden lehetőség megvan. A magyarok többsége gyanítom azt gondolja, nagyon jó lenne ezt a kaotikus helyzetet elkerülni!

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/70745/pics/lead_800x600.jpg
Antall József,bukás,DK,fidesz,jobbik,Karácsony Gergely,LMP,MSZP,Párbeszéd,Puzsér Róbert,Tarlós István,Závecz Research
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
éva 2019-03-28 21:20:51
Felhívom a Kormány figyelmét, hogy a város-rendezésben kaotikus a közlekedés!
Én tudom, hogy a kerületek a felelősök, viszont az anyázó emberek nem gondolkodnak!
Lehet, hogy direkt káoszt teremtenek, hogy ne a Fidesz győzzön!
É B R E S Z T Ő !
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?